Definitioner av termer och begrepp inom Online Läroplattform KLMS
Definitioner av termer och begrepp inom Online Läroplattform KLMS
Denna artikel är en svensk sammanfattning av den mer omfattande engelska FAQ sidan där terminologin från industrin beskrivs utifrån ett perspektiv av tydlighet.
För att förstå och begripa terminologi inom EdTech och plattformar för lärande online så behöver man ha en gemensam yta och förståelse för alla dessa begrepp. Och mena samma sak. Olika LMS system har olika funktionalitet och det är ibland svårt att jämföra och göra rationella jämförelser pga av dessa olikheter. Komplexiteten och begreppsinflation kan även leda till att det skapas för många nivåer och termer av begrepp, där många olika termer är onödiga då de egentligen handlar om samma sak men har trots allt olika ord beroende på leverantörer. Men många termer är tack gudskelov idag enhetliga i marknaden. Så det har blivit bättre över tid!
Klick Data var tex. först med ordet ekurs och var den enda som använde detta ord från mitten av 1990-talet. Sedan tog, tack vare Klick Datas stora framgångar, ordet över av många andra och är en del av branschtermerna som är accepterade av alla. (Idag med KLMS skiljer vi på e-kurs och kurs).
Vi på Klick Data var länge motståndare till ett ord som dominerade ett tag och sen allt mer försvann: Distansundervisning, då vi tyckte att det signalerade något som var "långt borta". Inget kommer enligt vårt förmenande kunden närmare än undervisning på skärmen. Som man kan gå, få, ta, genomföra utan att åka bil, tåg, flyg eller annat färdmedel som kostar tid ,pengar och koldioxid till en kurslokal än digital onlineutbildning. 2020 har ju bevisat detta om något. I skolan. På kommuner. I förvaltningar. Hemma. På företag. I omställningsarbeten. Utbildning online dominerar och alla vettiga organisationer har eller skaffar sig en partner som hjälper dem med sin digitala utbildningsstrategi.
Vissa kunder förväntar sig även en större komplexitet i ett LMS än vad som egentligen behövs. För att de vant sig vid andra lösningar. Klick Datas ledstjärna under tre decennier och som lett till dess framgångar och dess utmärkelser internationellt och nationellt bygger på ENKELHET. Enkelhet i bemärkelse av att förstå, använda och bygga kunskap så att den an spridas, valideras och göra nytta. Endast om det är tillräckligt enkelt blir det använt optimalt och det är då lönsamhet sker för kunden och Klick Data kan skapa ett värde för kunden som överstiger kostnaden och investeringen för våra kunder. Efter snart 30 år vet vi vad som fungerar. Det ger våra kunder trygghet. Det är testat av andra kunder som är oss trogna.
Här är några av de begrepp som cirkulerar på marknaden för LMS-system och som vi på Klick Data förklarar nedan. De specifeiceras många gånger i upphandlingar.
Vi har också en omfattande förklaring på engelska av termer och terminlogi inom e-learning som kompletterar denna sida med mängder av begrepp och mer förklaringar och förtydlingar.
Definitioner av begrepp för lärplattform KLMS och lärsystem LMS generellt
Behörighetsroll/ Behörighetsroller
Användare, Avser användare som har ett konto i systemet. Det kan vara både intern och extern
användare. Klick Data kallar användare Learner på engelska då ett lika bra ord saknas i Sverige och då det mer neutrala "Användare" är accepterat som branschstandard.
Intern användare, Intern användare är en användare med AD-konto (Active Directory*) eller specifikt i Klick Datas lärplattform ett konto i KLMS.
Extern användare, Extern användare är användare utan AD-konto, dvs i KlickDatas fall användare som använder systemet utan inloggning vid tex. en enkätfråga.
Chef, Ansvarig för en organisatorisk enhet/er med personalansvar i en organisation, som kan likställas med organisationsroll. I KLMS defineras som huvudadmin eller gruppadmin beroende på chefsnivå. (Se Chefsvyer)
Administratör, Skapar och administrerar innehållet i en kurs.
I Klick Datas KLMS kallas denna roll för Kursskapare eller Kursadministratör. Vi tror på en platt organisation kommer vara helt ledande i kursskapande under 20-talet och framgent och har därför öppnat upp för användare att skapa kurser. En stor del av inlärning är att lära andra. De begränsningar som ett äldre synsätt stipulerar är möjlig genom att administratören stänger möjligheter för användare att Skapa kurser och kursmaterial, Tester och Enkäter. Vi tror på Wikipedias modell av att alla kan bidra och många redigerarar. Och att även social media har efter snart två decennium gjort att alla är producenter och konsumenter. Därav accepterar vi begreppet användare men för oss är gestaltningen "Learner". Alla lär sig. Alla bidrar. Adminstratören modererar. Accepterar publicering på samma sätt som en moderator i en grupp på Facebook. Således är KLMS helt anpassat för båda kulturerna. De som har en strikt rolldefiniering av användare som konsumerar kurser som blivit rekommenderade och tilldelade och en framtida som ger alla möjlighet att skapa och i denna process lära sig och se andra ta del av kunskapen genom notifikation.
Skapamenyn finns således både i användarmiljö (kan stängas av via adminmeny Inställningar) samt i Adminmiljö.
Utbildare/kursledare, Exempelvis föreläsare, examinator eller registrering av fysiska läraktiviteter i lärplattformen. Denna accpterade branschdefinition bygger på att det finns en som kan och skapar kursinnehåll och håller "föreläsningen" och detta är branchstandard.
Klick Data har delat upp denna roll i kursskapare (jfr. den som satt ihop "spellistan" samt de instruktörer som håller delmomenten (från tex. YouTube och TEDtalk eller inspelad video internt). Kursskaparen kan jämföras med regisgören och instruktörer som skådespelare. Det finns även roll som uppläsare/ speaker mm. som undedefinition av detta begrepp.
Systemadministratör, Högre administratörsbehörighet. Hanterar behörigheter och konton samt
funktioner i systemet. Denna roll defineras som huvudadmin i KlickData och det är i normalfall endast en eller ett fåtal i en organisation.
Övrigt
Innehåll, Innehåll omfattar alla läraktiviteter, utbildningsprogram och annat material som kan läggas upp i lärplattformen och som användare kan ta del av. Innehåll är tekniskt sett i KLMS Resurser och i KLMS är dessa resurser definerade som Kurser, E-kurser, Material (Kursmoment/ Kursmaterial), Tester (Quiz), samt Enkäter (Undersökningar & Utvärderingsenkäter)
Kurskatalog, Kurskatalogen samlar innehållet som finns i lärplattformen, såsom läraktiviteter och utbildningsprogram. I Klick Datas fall är det kurser som finns tillgängliga i det publika Kursbiblioteket KOL (Klick Data Open Library), i organisationens akademi, för en grupp eller för användaren på individnivå som har åtkomst till dessa internt genom sin inlogginng eller genom externa länkar. I normalfallet är det Administratören av akademin som beslutar vilket kursutbud användarna har tillgång till.
LMS, Learning Management System, IT-system för utbildningsadministration, genomförande och uppföljning av utbildningar så väl lärarledda som digitala. I KlickDatas fall kallas det för KLMS (Klick LMS). Lärplattform, Utbilningsplattform, Lärportal och onlineutbildningssystem är synonymer till detta engelska uttryck som pga av den svenska förkärleken till engelska är rotad i branschen. (trots den kompetenta konkurrensen av svenska väl fungerande ord som något av dessa borde haft förstaplatsen.)
LXP, Learning Experience Platform. Ännu ett engelskt begrepp som inte har ett vederhäftigt svenskt ord. Ett system som är utformat för att leverera lärande utanför den formella utbildningen som ofta erbjuds av ett LMS. En lärplattform som är designad för att skapa mer användaranpassade lärandeupplevelser utifrån individens roll, egna val eller rekommendationer. Det har stöd för att samla ihop innehåll från olika källor, både formellt material från en organisations LMS och från externa källor med informellt innehåll. Kortfattat är det rekommenderade kurser för individen som kommer fram med hjälp av administratören av ett LMS eller av AI (Articifiell intelligens), likt de rekommendationer som ges från Google eller Netflix baseat på intresse och tidigara användning. I Klick Datas fall har Sektionen Resultat / Framsteg/ Progress fliken Rekommenderade kurser.
Läraktivitet, Samtliga aktiviteter som främjar lärande. Kan till exempel bestå av lärarledda kurstillfällen, utbildningsprogram, SCORM-paket, HTML5-moduler, filmer, övningar, tester. Och enkäter.
En administratör ska kunna koppla kursintyg, deltagarintyg/ Diplom eller Certifikat baserat på valt betygsystem till en läraktivitet som användaren kan ladda ned eller skriva ut som PDF då han eller hon eller hen blivit godkänd eller genomfört aktiviteten.
Dessa definitioner ovan är förekommande på många upphandlingar.
Fotnot
Här är t.ex. en variant av Begrepp som fanns med i en upphandling av LMS från 2018 med en myndighet (Domstolsverket).
Begrepp | Förklaring |
Administratör | Användare som utöver sin roll som medarbetare har behörighet att gå in och anmäla och avboka medarbetare inom sin myndighet (domstol) |
Användare | Samtliga anställda inom Sveriges Domstolar som ska ha möjlighet att nyttja verksamhetsstödet |
Befattning | Användares befattning i organisationen, t ex. lagman, rådman, notarie, domstolshandläggare m.m. |
Centrala utbildningar | Utbildningar som anordnas av Domstolsverket och är tillgänglig för alla medarbetare inom Sveriges Domstolar |
Chef | Användare som utöver sin roll som medarbetare har behörighet att t ex. chefsgodkänna och avboka medarbetares anmälan |
Externa lärare | Personer, ej användare, som undervisar på utbildningar |
Interna lärare | Användare som utöver sin roll som medarbetare undervisar på utbildningar |
Interna utbildningar | Utbildningar som anordnas av och är tillgänglig för en eller flera domstolar eller ett hovrätts-/kammarrättsområde och administreras på domstolen (ej centralt av Domstolsverket) |
Medarbetare | Alla användares grundbehörighet i verksamhetsstödet |
Roll | Användare som tilldelats viss behörighet |
Startsidan | Den sida användaren möts av när denne går in i verksamhetsstödet |
Systemadministratör | Användare som utöver sin roll som medarbetare har behörighet att utföra systeminställningar |
Utbildning | Utbildning som ska erbjudas inom Sveriges Domstolar. Kan bestå av ett eller flera utbildningstillfällen. |
Utbildningsadministratör | Användare som utöver sin roll som medarbetare administrerar utbildningar i verksamhetsstödet |
Utbildningstillfälle | Tillfälle då utbildning hålls |
Prioritering |
Urvalshantering vid bekräftelse på anmälan som baseras på olika parametrar (görs av utbildningsadministratör för centrala utbildningar) |
För att illustrera behovet av enighet och att definitionsfloran är bred och dess tolkningar många av de begrepp som existerar. Och dess olika tolkningar.
I denna lista ovan är t.ex. "Utbildning" ett plural för Kurser. Men som har en begränsning av att vara inom organisationen. Det är ju för att ta ett exempel en definition som väldigt få utanför myndigheten skulle acceptera som en bred och allmängiltig definition. Och då pratar vi om en myndighet vars ord producerade i fällande domar är av så hög vilt att de förändrar liv för människor.
Det finns således ett behov av en gemensam branschnorm och definition och detta är ett levande väsen då system, funktion och marknad utvecklas.
Fotnot
Fördjupande begrepp i bokstavsordning
* Active Directory, förkortat AD, är en katalogtjänst från Microsoft som innehåller information om olika resurser i en domän (datornätverk) till exempel, datorer, skrivare och användare. Dessa klassificeras som objekt och kan hanteras samt skyddas i den egna domänen.
**KLMS, KlickData Learning Management System, en lärplattform från KlickData som benämns KlickData, KLMS eller KlickData KLMS. Efterträdare till Klickportalen K3 (2003-2019)
Denna FAQ skapades 2020-11-10.
Den editerades senast 2021-06-22.
Förändringar i KLMS sker kontinuerligt och därför kan vissa skärmbilder, funktioner och menyer ha ändrats och modifierats sedan publiceringen.