Hur genomför och tar jag en kurs online i Klickdata KLMS?
Hur genomför och tar jag en kurs online i Klickdata KLMS?
Denna FAQ går igenom att ta en kurs hos klick data :
- Logga in i KlickData KLMS
- Hitta rätt kurs med Globalt Sök
- Starta kurs från Kursbeskrivningssidan
- Fortsätt kursen där du slutade sist via Kursöverblicksidan
- Avsluta kurs
- Se diplom, deltagarintyg eller Certifikat.
1. Logga in i KlickData KLMS
Klickdata har en lärplattform som heter KlickData KLMS och som har en huvudadress på http://kunskap.klickdata.se .
Om du tillhör ett företag med ett avtal hos klickdata så kommer du åt denna plattform via det företagets egen inloggningssida : normalt med http://"kortnamn".klickdata.se , tex. http://adecco.klickdata.se . Detsamma gäller en kommun, skola etc. Det finns en speciell adress som du fått från din administratör.
Med ett inloggningsnamn och ett lösenord som du bestämt själv via en aktivering som du fått genom systemet till din epostadress har du aktiverat ditt konto.
Klickdata KLMS är responsivt, vilket innebär att du kan gå kursen på din dator, padda / tablet eller på din smartphone/ mobil. Genom en webläsare, som tex. Chrome, Safari, Explorer, Firefox.
Notera: Eftersom KlickData har skapat ett nytt system (Klickdata KLMS) som efterträder det äldre så kan du haft tillgång till det äldre som heter Klickportalen K3, K3 eller klickportalen. (Med adress http://k3.nu) . Inloggning i K3 är inte detsamma som KLMS. Denna FAQ går igenom hur du startar och kör en kurs i KLMS om du har ett konto i KLMS. K3 var inte responsivt.
Väl inloggad i KLMS, klickdatas kurssystem för kunskap där det finns mängder av kurser (och e-kurser, som är KlickDatas egenproducerade) så ser du som användare tillgång av dessa vid landningssidan.
2. Hitta rätt kurs
Kurser finns synliga i landningssidan. Dessa ligger i Sektioner. Den översta sektionen är tillgänglg för alla och heter Resultat. Här kan du se kurser som är Startade, Tilldelade och genomförda. I de övriga sektioner som du ser och som administratören av KLMS har bestämt att du ska se kan du se och hitta dina kurser i.
Du kan om du inte ser en kurs söka i KLMS efter en kurs som du har tillgänglig uppe i högerhörnet: Detta är en "global" sökning i hela KLMS. Det är det avgjort bästa sättet att få överblick av det du söker i KLMS (se egen FAQ om hur du hittar det du söker i KLMS)
Inne i en sektion kan du söka efter tillgängliga kurser uppe till höger inne i Sektionen med förstoringsglaset. I detta exempel hittar du två kurser om GDPR i sektionen Öppna Kurser. Om du gör samma sak och inte hittar just dessa kurser, så har din administratör inte gett dig tillgång till dessa kurser. Kurser som finns att hämta ur ett större bibliotek som kallas Klick Data Open Library (KOL) och som adminstratören kan välja ur.
3. Starta kurs i lärplattformen klickdata
Om du vill se vad kursen innehåller och vad den handlar om så klickar du på kursen. Då ser du Kursbeskrivningssidan. Som en baksida på en bok beskriver den innehållet övergripligt. Beroende på hur kursskaparen författat sammanfattningen, beskrivningen, syfte och mål.
Klicka på Starta Kurs. En överblick av kursen visas. Har du redan påbörjat den visas var du är.
4. Fortsätt kursen där du slutade sist
Du kan fortsätta där du var i kursen när du slutade sist. Det fina är att du även får en fråga om du vill repetera momentet från början. Det kanske var ett tag sen du loggade in så det är bara att välja. KlickData KLMS är byggt för användarna och bygger på dem viktigaste ledstjärnan vi haft sedan 1992: Enkelhet. Den här funktionen hade vi redan 2003. Innan YouTube fanns. Så vi har, ligger och kommer ligga i framkant av utvecklingen. Så länge det gör användningen enklare.
När du går igenom ett Material som ett delmoment i en kurs ser du ett fönster med innehållet. Om det är en videofilm ser du denna i ett fönster som visas inne i KLMS. Är det en extern länk så öppnas en ny flik i din webläsare. Är det en pdf så ser du dokumentet i läsaren inne i KLMS.
En funktion som finns inbyggd i videospelaren är möjlighet att välja tempo. För vissa går kursen för långsamt. Man blir sömnig och tappar fokus. För andra för snabbt. Hen hinner inte med i tempot. och tvingas backa ofta. I knappen för Settings som ser ut som ett roder väljer du fart. Rösten låter så klart lite snabbare eller långsammare. Men för många är t.ex. 1.25x en hasrtighet som de föredrar.
Du kan klicka Stäng nere i högerhörnet för att avsluta när du vill. En popup kommer fråga dig om du är klar med kursmomentet och vill gå vidare eller om du vill återvända och avsluta senare. Du styr när momentet är klart. "Jag vill fortsäta senare" eller Jag är klar med denna del" visas i popopen när du klickar på Stäng för att KLMS-systemet ska veta vart den ska skicka dig nästa gång du tar dig tid att lära dig.
Om du klickar att du är klar med denna del öppnas nästa obligatoriska kursmoment upp. I exemplet nedan är det en test som du ska genomföra. En kurs kan innehålla många kursmoment och många tester. En test är dock sluttestet som ger ett deltagarintyg, diplom eller certifikat. Beroende på kunskapskrav som kursskaparen och eller adminstratören ställt. Vussa kursmoment är frivilliga och kan gås igenom eller hoppas över. I många kurser finns en enkät i slutet som ger kursskaparen och administratören värdefull feedback så att framtida modiferingar kan göra framtida kurser ännu bättre och mer relevanta.
Om du öppnar en länk som en del av kursen så öppnas denna länk till höger om din befintliga flik i webläsaren. Bilden är från Chrome i Mac men på likande sätt fungerar det i andra webläsare.
Ibland syns det bara som en symbol utan text om du har många flikar öppna, men du kan gå tillbaka till KLMS genom att klicka på den vänstra fliken när du är klar med kursmomentet.
4b. Att ta en test som en del av en kurs i KlickData KLMS
Att ta en test är lika enkelt. Du statar testet och får en övergripande startsdida innan du sen går igenom fråga efter fråga. Du kan backa i ett test och svara på ett annan sätt.
När testen är avslutad ser du utfallet och kan se ditt resultat och vilka svar som var rätt.
I fliken Resultat kan du se översikten och i fliken Frågor kan du se Facit. Du väljer Visa alla frågor eller öppnar dem en och en med knappen uppe till höger i varje fråga som " kollapsar ", dvs döljer frågans alternativ och rätta svar. Det är också ett utmärkt sätt att använda när du ska lära dig svaren utantill. Du säger svaret högt för dig själv som repetition och öppnar upp för tt se att du muntligt svarat rätt. Korrekt svar markeras med en bock och fel med ett kryss.
I normalfallet är kursen avslutad när ett test har gått igenom men en kurs kan bara innehålla ett material utan en test eller enkät. En kurs kan också innehålla många deltester. Formatet, kurslängd, delmomenten kan skilja sig. Resurstyperna i en kurs är Material, Test och Enkät.
4c. Övningsdokument
Övningsfiler finns ofta med och kan laddas ner till din lokala dator där du kan själv arbeta med dessa. De ligger med som ett delmoment och kursmaterial. Ibland är de zippade, dvs. många filer är sparade som ett enda dokument och laddas ner "packade" dvs, komprimerade som en zipfil. När de är hämtade ner till din dator klickar du på dem och spar dem på din lokala dator. På en mobil kan detta vara lite knepigt i bemärkelsen "otympligt" då många smartphones inte är anpassade efter zip-filer i en äldre filstruktur.
5. Avsluta kurs
Kursen är avslutad när du har tagit det sista obligatoriska momentet, vilket i normalfall är en sluttest. Det kan också vara en enkät som är obligatorisk eller ett kursmaterial. Då finns kursen under fliken Genomförda i Sektionen Resultat.
Du kan öppna genomförd kurs och se kursplanen samt klicka på Diplom för att skriva ut detta. Deltagarbelöningen kan vara ett Intyg om att du deltagit. Ett deltagarityg får du oavsett om du klarat testet med godkänt resultat eller inte. Ett Diplom får du om du har klarat en gräns för godkänt. Ett Certifikat får du om du klarat en satt gräns för godkänt och inom ramen för godkänt har uppnått nivåer av procent rätt och därefter belönats med ett betyg som satts av kursskaparen efter en skala som denne bestämt. Administratören sätter och skapar betygssystem vilket kan skilja sig från en skola till ett företag. Från kurs till kurs och från företag till företag.
Vill du repetera en avslutad kurs går du till Sektionen Resultat och väljer Genomförda och klickar på den kurs du vill repetera i delar eller i sin helhet.
Fortsatt tillgång till kursen efter kursavslut?
Kursen kan repeteras och man kan återvända för att se resultat och gå om kursmoment. Repetition är moder till inlärning. Det ligger givetvis inbakat i KLMS. Administratören kan hindra repetition om det tex. gäller Examiniation likande Högskoleprov. (En "kurs" som bara innehåller ett Test vid ett specifikt kurstillfälle är ett sådant exemple. I normalfallet gäller dock det förinställda värdet att kursen kan repeteras.