Kan jag få en demo av KlickData KLMS? Över Zoom, Skype eller Teams?
Kan jag få en demo av KlickData KLMS? Över Zoom, Skype eller Teams?
Den här artikeln går igenom hur systemet KLMS fungerar. Det är en mall för Klick Data gentemot sina kunder. Många vill i lugn och ro gå igenom lärplattformen KLMS utan en direkt förstakontakt och göra en förberedelse på webben först och därför har vi lagt upp denna FAQ. Den är också hjälpfull efter en demo och när en initial demo genomförts om fler i organisationen skall engageras i beslut om en investering i en digital utbildningsplattform för att stärka organisationens verksamhet. Vi har också gett körschemat med länkar till detaljerade delar i vårt omfattande FAQ artikel så denna artikel är en utgångspunkt att hitta mer fördjupad information.
Demoflöde för en genomgång av KlickData KLMS.
Lärplattformen KlickData KLMS byggdes med en vision. Att ge organisationen det kraftfullaste och enklaste lärplattformen för digital utbildning med syfte att validera kunskap och ge mest ROI av alla plattformar för kunskap på marknaden. Med över 28 års erfarenhet av digital utbildning har KlickData den kompetens att vara den strategiska partner som ger ert företag/ kommun/ skola/ organisation det stöd som ni behöver för att utveckla er verksamhet.
Den här sidan är en guide för hur systemet fungerar och kan ses i lugn och ro här på nätet eller gås igenom med en av våra partners som säljer KlickData KLMS inom ert område. Guiden används för våra genomgångar och demonstratiner över Skype, Zoom, Google Meet och Microsoft Teams. och används som repetiton. Sidan används också i utvärderingar och jämförelser vid offentliga upphandlingar.
Vi tackar för förtroendet av att få ha kommit så här långt i er process av att hitta ett system som passar er på marknaden och hoppas att ni är nyfikna att gå vidare med oss i ert utvecklingsarbete för att bli en bättre organisation som löser era verksamhetsmål.
Demogenomgång. Via Zoom, Skype eller Microsoft Teams
1. Öppna KLMS
- - Beskriv att alla kunder får sin egen akademi med egen logo
- - Alla användare (AU= Academy User) har sitt eget konto som aktiveras med ett tvåvägsförfarande och ett från KLMS utskickat aktiveringsmail.
- - Beskriv landningssidan / Översikt med Sektioner
- - Beskriv den globala sökfunktionen som ger en överskådlighet över olika typer av resurser som hittas enkelt. Det går också att scrolla och söka i katalogen
- - Förklara Chefens vy / Administratörens meny (som inte är en användare= AU) och visa gröna menyer och tillbaka till de svarta för användare.
2. Användarens sektioner
- - Resultat sektionen som är anpassad och förklara skillnaden mellan Startade, Rekommenderade, Tilldelade och Avslutade kurser.
- - Övriga sektioner som är som "Netflix eller HBO" med tydliga avdelningar för olika typer av kategorier med innehåll
- - Förklara att administratören bestämmer allt innehåll i sektionerna för företagets/kommunens/ skolans/ organisationens akademi så allt blir kundanpassad på individnivå.
- - Visa Admin/ Inställningar/ Sektioner/ innehåll/ Slå på slå av sektioner/ Slå på och tilldela grupp en sektion för tilldelning och begreppet LXP
- - Gå tillbaka till användarnivån och visa hur det direkt slår.
- - Konstatera att alla grundinställningar som finns väldigt lätt kan anpassas så att det som syns och finns tillgängligt i kurser att gå för medarbetarna är lätt att hitta.
3. Klick Data Open Library med öppna kurser
- - Visa Listvy/ och Bildvy i Sektioner.
- - Jämför med Netflix som har 1000-tals filmtitlar: Samma med Klick Data som bygger kurser som många har nytta av och som sen kan hittas med sök även om de inte finns synliga på landningssidan även om man scrollar
- - Konstatera att det idag finns 44 e-kurser som Klick Data har producerat men att dessa inte längre är kärnan i den nya lärportalen till skillnad från den gamla som hette K3 (Klickportalen K3) .
- - Förklara att den nya heter KlickData KLMS eller bara klickdata eller bara klms
- Begreppet Klick Data Open Library introduceras
3b. Om Klick Datas klassiska e-kurser
- - De klassiska e-kurserna är premium-produkter som tog lång tid att göra, hade/har lång aktualitet och hade sitt tydliga format med 2 timmar packat med värdefulla kunskaper om dataprogram och softskills.(Se egenskaper av en e-kurs)
- - E-kurserna har sin egen videospelare med egna menyer och eget sökindex.
- - Idag, i KLMS är kurserna i centrum och dessa kan sättas ihop mycket snabbare och enklare av de som arbetar med utbildning inne i organisationen.
- - Det bibliotek av kurser som Klick Datas kunder och klick data har skapat i KLMS kan göras tillgängligt för akademin . På företagsnivå, grupp eller individnivå. Man kan ha olika utbud för en förvaltning kontra en annan baserat på vad organisationen och avdelningarna behöver lära sig. De ligger i Klick Data Open Library (KOL) , det öppna företagsbiblioteket. Administratorn är moderator och kan ta bort kurser som inte passar.
4. Skapa Kurser
- - Egentligen så blir alla producenter av kurser idag i bredare mening då det är så enkelt att skapa kurser online. Precis som alla är delaktiga att skapa media på sociala plattformar. KlickData tror på en platt organisation i KLMS, men har inställningar för organisationer där HR-avdelningen har tydliga riktlinjer på vad de vill ha ut i fokus inom sin utbildningsstrategi.
- Därför har vi lagt meny Skapa i användardelen. Om man inte vill att medarbetarna ska skapa och bara gå kurser kan denna meny stängas av (funktion klar vinter 2020/2021) . Det finns olika företagsmiljöer. KLMS passar alla. - - Kurser som finns tilgängliga fylls dagligen på med kurser som skapas av Klick Data och av användare på andra akademier än Klick Dats egen och som publiceras publikt. (Se publicera publikt)
- - Ex. En kommun kan göra en intressant kurs om Arbetsmiljö som sen andra kommuner kan använda och vice verca. Användarna och administratörer i en akademi kan publicera kurser som den egna akademin endast har tillgång till eller kan publicera till alla akademier.
- - Beskriv de tre typer av resurser: Kursmaterial, Tester och Enkäter.
- - Lägg till ett kursmaterial genom att fråga kunden som du demar för vad de ser som intressant att ha utbildning i för deras akademi.
- - Beskriv hur alla typer av digitala dokument kan skapas.
- - Skapa ett kursmaterial genom att googla en lämplig länk och lägg in denna länk och döp den med en rubrik samt Publicera länken. Förklara att den kreativa processen gör att du kan samla materail vid ett tillfälle och sätta ihop kurser vid ett senare tillfälle. Detsamma gäller när du skapar tester. Det kan värkas fram utan krav på linjaritet.
- - Förklara hur du med Events kan skapa videomöten, webinarer, salsutbildning och andra kurshändelser som är bundna i tid och rum och som inte bara har en envägs-instruktör utan en tvåvägskommunicerande lärare som du kan interagera med i undervisningen, vilket kallas flippade klassrum (eng. flipped training) på fackspråk.
5. Gå en kurs / Visa hur en kurs ser ut i KLMS
- Öppna en kurs och se Kursbeskrivningssidan (CI)
- Starta en kurs. Se kursöversikten och var du som kursdeltagare befinner dig på en startad kurs.
- Gå igenom ett moment i en kurs, ett kursmaterial. Visa avsluta med att ange i popup om du vill fortsätta senare. Visa att KLMS kommer ihåg var man är i en film. Detta fungerade redan 2003 innan Youtubes era i den gamla Klickportalen. Det fungerar givetvis även nu två decennier senare. Men det är väldigt praktiskt och alla förväntar sig att det fungerar så idag. Markera momentet som genomfört. "Jag är klar med momentet".
- Ta en test . Förklara flervalsläget. Avsluta testet så att man ser läget för att gå igenom frågorna och de rätta svaren för att ge översikt
- Gå igenom en enkät. Förklara att återkopplingen inte bara kan användas på kurser utan användas som kundundersökningar, medarbetarenkäter
- Återgå till Sektion Resultat och notera din egen del.
6. Visa adminläge så att administratören kan få överblick
- Se via admindelen hur de grundläggande delarna för överblick ges med Statistik, Konton och Innehåll samt Inställningar
- Gå till Konton för att beskriva generellt vilka resurser som är tilldelade.
- Beskriv import av användarna och berätta om våra automatiserade rutiner via SSO och sFTP med våra större företag som jobbar internationellt.
- Beskriv språklägen med 9 olika språk och hur lätt det är att hoppa mellan olika språkmoduler om man är ett internationellt företag.
7. Se till att tilldela kurser
- Öppna Admin/ Konton/ Tilldela och förklara vyn som administratören har för att tilldela kurser och andra resurser såsom, e-kurser, kursmaterial, tester och enkäter. Till grupper och individer.
- Beskriv skillnaden mellan att ha en kurs som man blivit tilldelad och "Bör" eller "Måste" gå eller ta kontra en kurs som man "Kan" ta och som finns tillgänglig. Tillgänglighet och Tilldelning är skilnaden mellan vad man förväntas kunna och utveckla sin kompetens i och vad man har möjlighet till att utbilda sig i. Begreppet rekommenderade, tilldelade och öppna kurser och dess skillnader för organisationen.
- Vad företaget önskar och vad man själv önskar är inte samma sak och detta hanterar KLMS med tydlighet.
- Begreppet LXP. Learning Experience Platform, en individanpassad utbildningsplan styrs av administratören.
- Se överblick av vilka kurser som tilldelats till en grupp eller en individ med en deadline och följ upp hur det går för gruppen och visa påminnelsefunktionen. / Admin/ Innehåll / Tilldela
8. Användarhantering med konton för företag
- Visa hur importfunktionen för administratörerna fungerar och förklara även de autoscript som större kunder använder sig av för att automatisera denna process via säker sFTP där HR-avdelningens användarsystem synnkroniseras autiomatiskt med KlickData LMS.
- Berätta om SSO
- Visa Importmallar, Importhistorik och Importera användare.
- Visa enkelheten av att lägga upp en användare och skicka aktiveringsmail.
- Visa hur användare kan tilldelas resurser såsom kurser som passar gruppen och individen.
9. En fördjupning i Administrationsdelen och avrundning av demon
- Så här långt in i demon är det normalfall dags för en paus och inom ramen för vad man hinne rmed är "demon snart över". Skickas den här länken på den här artikeln till den (blivande) akademiansvarige så att hen kan i lugn och ro gå igenom KLMS på egen hand och botanisera i FAQ delen. Idag gör ju de flesta sitt "hemarbete" innan de tar kontakt med företag. (Var inte förvånad om de redan känner till den här FAQsidan)
- Andra lämpliga beskrivningar och förklaringar är:
- Aktivering av användare som varit inaktiva på ett tag eller aldrig loggat in för första gången.
- Att ett LMS idag är förväntat av dagens arbetstagare som en del av vad företaget kan erbjuda den anställda. En hygienfaktor. (CSR)
- Om vår Blogg och hemsida. Finns behov av hemspråk online på arabiska? Hur ser det ut (Situationsfrågor)
- Boka tid för en ytterligare nästa kontakt.
10. / Om företaget och Klick Datas historia samt bakgrund och grundare / Avslut
- Berätta även innan det är över om att Klick Data nyligen (Dec 2019) vunnit utmärkelse som GFEL Top 50 Organisations in Education och ge kundreferenser och att vi funnits sedan 1992 med digital utbildning som ett ledande företag inom onlineutbildning.
- Att företaget Klick Data grundades av Erik Bolinder som även han vunnit internationellt pris som Top 100 in Education och kommit tillbaka som VD på Klick Data 2020 efter att ha jobbat med ett globalt välgörenhetsprojekt (WOK) under 10 år och utvecklat Wikipedia med gamification.
- Att KLMS redan finns på 9 språk men är utvecklat i Sverige, av ett svenskt företag och med Sverige i fokus för kommuner, företag, myndigheter och större organisationer. KLMS är perfekt för globala Fortune 500 företag. Likväl som den medelstora organisationen för 300 användare.
- De stora miljövinster som onlineutbildning ger när transporter till kurslokaler försvinner. Kurskostnader för all onsite besparas, tidsvinster med löer, traktamenten och övernattningar. Även i tider då pandemier inte tvingar oss att inte ses fysiskt.
- Att en egen akademi online för den egna organisationen är nyckeln för anställda och attraktionen att kunna fortutbilda sig som en del av det strategiska CSR.
- Att Enkelheten är vårt nyckelord. Ordet som allt vårt DNA är upphängt kring.